Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood: Τα καλύτερα μονοθέσια που θα βρεθούν στην ιστορική ανάβαση (photos)


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θρυλική ανάβαση του Goodwood συγκεντρώνει πληθώρα ιστορικών και επιτυχημένων μονοθέσιων Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Williams, Mercedes, Ferrari, Red Bull Content Pool
  • 13/7/2023

Κάθε Ιούλιο, το Goodwood Festival of Speed συγκεντρώνει τα βλέμματα του κόσμου της αυτοκίνησης με τα εξωτικά μοντέλα, αλλά και τις αγωνιστικές δημιουργίες που συγκεντρώνονται είτε για μία βόλτα στην διαδρομή των 1.890 μέτρων, είτε για να εκτεθούν προς τέρψη των θεατών.

Αυτά τα επτά μονοθέσια θα βρεθούν στο Δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας με έναν στόχο: να αφυπνήσουν το κοινό με τους μαγευτικούς ήχους και την ακαταμάχητη ομορφιά τους.

Williams FW14B

Η Williams FW14B αποτελεί ένα από τα πιο κυρίαρχα μονοθέσια στην ιστορία της Formula 1, με 9 νίκες σε 16 αγώνες τη σεζόν του 1992, χαρίζοντας έτσι τον τίτλο στον Nigel Mansell που την οδήγησε μαεστρικά.

Αυτό το μονοθέσιο έχει περάσει πια στα χέρια του Sebastian Vettel, που έκανε τον κινητήρα V10 της Renault να δέχεται συνθετικά καύσιμα, με αποτέλεσμα ο Γερμανός 4κις πρωταθλητής να μπορεί να χαρεί την οδήγηση και τον ήχο αυτού του θρύλου με μηδενικούς ρύπους.

Ferrari F60

Η F60 δεν ήταν η πιο επιτυχημένη Ferrari που βρέθηκε στο grid, με μόλις 1 νίκη σε 17 αγώνες (δια χειρός Kimi Raikkonen στο Σπα), αλλά κάθε κόκκινο μονοθέσιο με κινητήρα V8 χωράει στην παρέα του FoS.

Mercedes W02

Ο Mick Schumacher θα οδηγήσει το δεύτερο μονοθέσιο στη σύγχρονη ιστορία της Mercedes, την W02, βάζοντας ξανά το όνομα 'Schumacher' πάνω στο αμάξωμα το συγκεκριμένου αγωνιστικού.

Κι αυτό, γιατί ο πατέρας του και 7 φορές πρωταθλητής, Michael, οδήγησε την W02 το 2011, στην τριετία που βρέθηκε στο Brackley.

Red Bull RB7

Η RB7 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά πλήρους κυριαρχίας της Red Bull στη Formula1, με τον Sebastian Vettel να κατακτά 12 νίκες σε 19 αγώνες, καθ' οδόν για τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του.

Αυτό το μονοθέσιο έχει πια περιέλθει στην κατοχή του σχεδιαστή του, Adrian Newey, που το «κατεβάζει» στο Goodwood, με άγνωστο ως τώρα οδηγό. Δεν θα ήταν απίθανο να το οδηγήσει ο ίδιος, βέβαια, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με άλλα δημιουργήματά του.

Ferrari SF70H

Με την SF70H, η Ferrari θέλησε να σπάσει την παντοκρατορία της Mercedes το 2017, και πράγματι θα μπορούσε να τα καταφέρει αν δεν έκανε κρίσιμα λάθη που της στέρησαν απόδοση και αξιοπιστία στο φινάλε της σεζόν.

Με 5 νίκες και 20 βάθρα σε 20 αγώνες, εκείνο το μονοθέσιο, στα χέρια των SebastianVettel και Kimi Raikkonen, απέκτησε μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των tifosi, καθώς έφερε ξανά την ελπίδα.

Πίσω από το τιμόνι θα βρεθεί ο Marc Gene, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύμβουλος και παρουσιαστής για τα κανάλια της Scuderia στα social media, μετά την θητεία του ως δοκιμαστής.

Mercedes W12

Η Mercedes W12 είναι ως τώρα το τελευταίο που μπόρεσε να φέρει τον τίτλο των κατασκευαστών στο Brackley, δίνοντας μάχη με τη Red Bull για το νταμπλ στη στερνή χρονιά των παλαιών κανονισμών, το 2021.

Κατάφερε να πάρει τη νίκη σε 9 εκ των 22 αγώνων, φτάνοντας τη μάχη για το πρωτάθλημα των οδηγών ως το φινάλε.

Θα οδηγηθεί από τον δοκιμαστή της ομάδας, Esteban Gutierrez.

Red Bull RB18

Τέλος, το νεότερο μονοθέσιο που θα βρεθεί στο Goodwood είναι η RB18, με την οποία ο Max Verstappen έγινε για δεύτερη φορά πρωταθλητής το 2022, μετά από 15 νίκες, και 17 συνολικά για την ομάδα.